Sidor

söndag 2 mars 2025

Sydfransk lammlasagne

Antal personer: 8 stycken
Ugn: 200 grader

lammfärssås
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 zucchini ca 300 g
1 aubergine ca 300 g
500 g lammfärs
3 msk olivolja
1 kruka rosmarin
1/2 dl tomatpuré
3 förp hela tomater à 390 g
1 msk sambal oelek
3 köttbuljongtärningar
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Béchamelsås
100 g smör
1 dl vetemjöl
12 dl mjölk
150 g riven prästost
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
20 torra lasagneplattor

2 förp mozzarella à 125 g

örtolja
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad rosmarin (från ovan)
4 msk olivolja

1. Gör örtoljan: Hacka persiljan. Skala och riv vitlöken fint på ett rivjärn. Hacka all rosmarin, men använd bara 1 msk till örtoljan. Blanda ihop allt.
2. Skala och hacka den gula löken. Skala och riv vitlöken. Skär zucchini och aubergine i 1 cm stora bitar.
3. Bryn lammfärs, lök, zucchini, aubergine och vitlök i oljan i en stor gryta. Stek tills grönsakerna är mjuka.
4. Tillsätt resten av den hackade rosmarinen i grytan tillsammans med tomatpuré, tomater, sambal oelek och smulade buljongtärningar. Låt sjuda ca 15 minuter utan lock. Mosa tomaterna med en slev. Salta och peppra.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Späd med mjölk under vispning. Låt såsen sjuda ca 5 minuter, rör då och då. Ta av från värmen, rör ner osten och låt den smälta. Salta och peppra.
7. Varva béchamelsås, lasagneplattor och lammfärssås i en ugnsform, ca 25x35 cm. Börja och avsluta med béchamelsås. Toppa med mozzarella. Ställ in i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Servera med ringlad örtolja över lasagnen och en fräsch sallad.

källa: ICA


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar