Antal portioner: 4 st
Ugn: 200 grader
potatisgratäng
1 kg potatis
1 skivad silverlök (eller schalottenlök)
2 tsk olivolja
2 tsk finhackad salvia
2 hackade vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
helstekt fläskfilé
600 g fläskfilé
1/2 msk vitlökspulver
1/2 msk chiliflakes
1 tsk chipotle pasta
1/2 msk torkad oregano eller persilja
1/2 msk flingsalt
1/2 msk rörsocker
1 msk smör till stekning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen.
3. Stek löken mjuk i olja utan att den får färg. Tillsätt salvia och vitlök.
4. Lägg potatis, lökblandning, grädde och salt i en kastrull. Låt sjuda ca 20 minuter.
5. Mortla ihop alla kryddor och sockret och gnid in i fläskfilén.
6. Hetta upp en stekpanna och bryn fläskfilén runt om i smör.
7. Lägg i en ugnsform och stick in en termometer.
8. Häll över potatisen i portionsformar eller i en stor form.
9. Ställ in både potatis och kött sida vid sida i ugnen. Grädda potatisen tills den har fått en fin yta och stek köttet till en innertemperatur på 68 grader.
10. Ta ut och låt vila 5 minuter innan köttet skärs i skivor och gratängen fått svalna lite.
Servera med en stor grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar