Antal portioner: 4 st
100 g purjolök
400 g potatis
150 g persiljerot
100 g morot
1 tsk torkad timjan
1 msk klarifierat smör
1 liter vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl smetana
1 vitlöksklyfta
100 g frysta gröna ärter
1 krm salt
1 krm svartpeppar
till fritering
150 g klarifierat smör
2 krm salt
1. Skiva purjolöken tunt, spara lite grönt till garnering.
2. Tvätta och skala potatis, persiljerot och morot. Spara skalen till chips.
3. Tärna rotfrukterna i ca 1x1 cm stora tärningar.
4. Fräs purjolök och rotfrukter med timjan i smör ca 2 min i en kastrull.
5. Tillsätt vatten och buljong. Koka 5-8 minuter.
6. Tillsätt 1 1/2 dl smetana.
7. Pressa i vitlök.
8. Låt sjuda och tillsätt ärter precis innan servering.
9. Salta och peppra.
chips
10. Klicka smör i en kastrull och värm till ca 140 grader.
11. Fritera skalen krispiga ca 5 minuter.
12. Låt rinna av på hushållspapper och salta
Toppa soppan med strimlad purjolök och servera med resten av smetana och skalchipsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar