Sidor

tisdag 2 april 2013

Kalvfärslimpa med rostade svartrötter och timjansås

Antal personer: 4
Ugn: 225 grader

färslimpor
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
ca 500 g kalvfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar

rostade rotfrukter
375 g svartrötter
600 g fast potatis
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 rött äpple

timjansås
2 dl vatten
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning eller 1 1/2 msk mörk oxfond
1 tsk kinesisk soja
1 tsk timjan
1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla 5 minuter.
3. Blanda i färs och ägg. Arbeta till en smidig smet. Krydda med salt och peppar. Forma till 2 limpor och lägg dem i en långpanna.
4. Skala svartrötterna och lägg dem i kallt vatten på en gång efter skalning så att de inte blir missfärgade. Skär dem sedan i stavar. Skölj och skär potatisen i klyftor.
5. Blanda potatis och svartrötter med olivoljan och krydda med salt och peppar. Lägg rotfrukterna runt köttfärslimpan på plåten.
6. Stek mitt i ugnen 20 minuter. Skala och kärna ur äpplet, skär i bitar och stek med rotfrukterna ytterligare ca 10 minuter eller tills rotfrukterna är klara.
7. Koka upp vatten, mjölk, grädde, fond, soya och finhackad timjan. Låt sjuda i ca 5 minuter. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar