Sidor

tisdag 2 april 2013

Pekannötspaj med choklad

Antal: 8 bitar
Ugn: 150 grader

pajdeg
150 g smör
3 dl mjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 msk kallt vatten

fyllning
50 g smör
1 ägg
1 1/2 dl mörk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 msk vetemjöl
150 g mörk choklad, 70%
150 g pekannötter

1. Mixa snabbt ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och mixa till en jämn deg.
3. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 150 grader.
5. Ta ut degen och nagga med en gaffel.
6. Sätt aluminiumfolie runt kanterna på formen för att inte degen ska glida ned.
7. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
8. Smält smöret till fyllningen i en kastrull.
9. Knäck ägget i en skål och vispa.
10. Blanda ner sirap, vaniljsocker, muscovadosocker och mjöl.
11. Rör ner smöret.
12. Hacka chokladen fint och blanda ner i fyllningen.
13. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och lägg på pekannötterna.
14. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servera med lättvispad grädde.

Det går bra att ändra chokladstyrkan, t ex 100 g ljus och 50 g mörk choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar