Sidor

söndag 29 september 2013

Borgens grova bröd

2 st bröd
Ugn: 225 grader

6 dl vatten
2 msk smör
1 1/2 dl rågkross
50 g jäst
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
1 liter vetemjöl special

1. Sätt ugnen på 225 grader.
1. Koka upp vatten och smör och häll det över rågkrosset.
2. Låt svalna till 37 grader och smula då ned jästen och lös upp den.
3. Tillsätt salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet och arbeta väl (ca 5 minuter med maskin) till en smidig och blank deg.
4. Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
5. Knåda degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela den i 2 delar som formas till runda bullar.
6. Lägg på plåt och skåra med liggande kniv ett rutmönster.
7. Täck med duk och jäs drygt 30 minuter. Degen är färdigjäst när man gör en grop i degen med fingret och gropen försvinner direkt.
8. Grädda på nedersta falsen ca 25 minuter tills brödet låter ihåligt om man knackar det på undersidan.

Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar