Antal: 30 st stora bullar
Ugn: 250 grader
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
ca 1,3 l vetemjöl
till smaksättning
75 g rumsvarmt smör
50 g neutrala pistagenötter
2 msk hela kardemummakärnor
1 dl florsocker
till pensling och garnering
1 ägg
50 g hackade pistagenötter
1 dl pärlsocker
1. Smält smöret, blanda i mjölken och värm till fingervarm degvätska.
2. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan.
3. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och drygt en liter vetemjöl. Spara lite vetemjöl till senare.
4. Arbeta degen ordenligt, ca 5 minuter med maskin.
5. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter till dubbel storlek.
6. Hacka pistagenötter och kardemummakärnor tillsammans med florsocker till en ganska slät smet. Går bäst i en maskin.
7. Blanda kryddsmeten med smöret, helst för hand med en gaffel.
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Tippa ut degen på mjölat bakbord och tillsätt ev mer mjöl.
10. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel.
11. Bred ut smaksättningen.
12. Vik ihop degen på mitten och skär 2-3 cm breda remsor som vrids ihop till klassiska bullar.
13. Lägg bullarna på plåtar och jäs under duk i ca 30 minuter. Bullarna är färdigjästa då man trycker lätt på degen så att det bildas en liten grop som går tillbaka på en gång.
14. Pensla med uppvispat ägg och strö över hackade pistagenötter och pärlsocker.
15. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 5-8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar