Sidor

onsdag 30 oktober 2013

Palsternackspizza med taleggio och schalottenlök

Antal personer: 4 st (2 stora pizzor)
Ugn: 250 grader

deg
15 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk honung
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
6 1/2 - 7 dl vetemjöl

fyllning
600 g palsternacka
3-4 bananschalottenlökar (ca 150g)
200 g taleggio (italiensk halv-mjuk kittost)
2 kvistar rosmarin
1 citron
2 msk smör till stekning
flingsalt, svartpeppar

Dag 1
1. Smula jästen i en bunke.
2. Tillsätt vatten, honung, olja, salt och mjöl.
3. Arbeta degen för hand eller i maskin.
4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen 12-24 timmar.

Dag 2
5. Ta fram degen och sätt ugnen på 250 grader.
6. Skala palsternackorna och skiva dem i tunna skivor på längden, ca 1 1/2 mm tjocka.
7. Koka dem 1/2 minut i vatten i en kastrull.
8. Häll av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av, t ex på en ren handduk för att de ska bli krispiga på pizzan.
9. Skala och skär löken i tunna skivor.
10. Fräs löken i smöret på medelvärme i en stekpanna 12-15 minuter. Löken ska bli gyllene och bli söt i smaken, men inte brännas.
11. Strö över sockret och tillsätt palsternackorna. Fräs ytterligare ett par minuter.
12. Knåda degen lätt och kavla ut den till 2 rektanglar på lätt mjölat underlag. Lägg pizzorna på bakplåtspapper.
13. Fördela palsternackan och löken på pizzorna.
14. Skiva osten och lägg den ovanpå fyllningen.
15. Plocka rosmarinen och strö över pizzorna.
16. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills pizzan fått fin färg.
17. Strö över finrivet citronskal, flingsalt och peppar på den färdiggräddade pizzan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar