Antal portioner: 4 st
rotfruktsgratäng
300 g fast potatis
300 g palsternacka
250 g morötter
120 g rökt skinka (eller mer om man vill det)
1 st gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
4 dl standardmjölk
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
150 g riven ost
sallad
1 st röd paprika
125 g körsbärstomater
70 g ruccola
2 msk olivolja
0,5 st citron
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatis, palsternacka, och morot. Skiva dem i 1/2 cm tjocka slantar.
3. Skala lök och vitlök. Skär dem i tunna skivor.
4. Lägg hälften av rotfrukterna och löken i en ugnsfast form. Lägg skinkan över. Toppa med resterande mängd rotfrukter och lök överst.
7. Värm smöret i en kastrull på spisen. Vispa ut mjölet och slå på mjölk och grädde. Koka upp under uppvärmning. Sänk värmen och krydda med timjan, salt och peppar. Tillsätt hälften av osten och rör om. Häll såsen i formen och strö över resten av osten.
12. Sätt in i ugnen i ca 30-35 minuter.
13. Skölj alla ingredienser till salladen. Skär paprikan i mindre bitar och halvera tomaterna. Blanda allt i en skål, ringla över lite olja och pressa över saften från en halv citron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar