Antal portioner: 4 st
3 dl kvarngryn (alternativt mathavre eller liknande)
1 stort fänkålshuvud
ca 12 dl hönsbuljong
olivolja
1 gul lök, finhackad
2 dl torrt vitt vin
1/2 citron
ca 150 g muk getost, till exempel Chavroux
1 1/2 dl färskriven parmesan
2 msk smör
flingsalt
nymalen svartpeppar
2 skivor knaperstekt bacon (kan uteslutas)
1. Skär bort rotplattan från fänkålen. Spara "dillen" och hacka det övriga.
2. Koka upp buljongen och låt den stå och sjuda medan resten görs.
3. Hetta upp olivolja i en rymlig kastrull eller vid panna.
4. Mjukfräs fänkål, lök och vitlök (tillsätt vitlöken mot slutet).
5. Häll i kvarngrynen och låt fräsa med någon minut.
6. Slå på vin och låt det koka in nästan helt.
7. Tillsätt en mugg buljong och låt koka in under omrörning. Upprepa tills kornen mjuknat men fortfarande ger lite tuggmotstånd och risotton fått en krämig konsistens.
8. Riv ner citronskal och pressa i saften.
9. Blanda i getost, parmesan och smör.
10. Smaka av med salt och peppar och rör om kraftigt.
Garnera med fänkålsdill, extra parmesan och baconbitar.
Källa: Upsala Nya Tidning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar