Sidor

tisdag 18 september 2012

Äppelkaka med choklad

ca 4 st äpplen (500 g)
3 st ägg
1,75 dl strösocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk, 3%
0,5 dl limoncello eller annan fruktlikör
100 g grovhackad mörk choklad (valfri kakaohalt)
ev. florsocker att sikta över
smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa en kakform med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Skala, kärna ur och skär äpplena i ca 1 cm tjocka klyftor.
4. Vispa ägg, socker och salt pösigt i en bunke, gärna med elvisp.
5. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner det i äggsmeten, lite i taget.
6. Tillsätt mjölk och limoncello och rör om till en jämn smet.
7. Blanda försiktigt ner äppelklyftor och chokladbitar.
8. Häll smeten i formen och grädda kakan i 40-50 minuter, eller tills kakan är genomgräddad.
9. Stjälp upp kakan på ett fat när den har svalnat något.
10. Sikta ev över lite florsocker när det är dags för servering.

Källa: Paolo Roberto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar