Antal portioner: 4 st
Ugn: 225 grader
Tidsåtgång: ca 1,5 timmar
chokladig portvinsås
2 dl portvin
1 dl vatten
2 msk viltfond
1 hackad schalottenlök
25-50 g mörk choklad, minst 70%
1-2 tsk lingonsylt
1 msk smör
salt och nymalen peppar
örtig potatisrulle
1 rulle färdig smördeg
600 g skalad potatis (fast sort)
2 vitlöksklyftor
färsk timjan
färsk rosmarin
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 ask färskost med vitlök och örter
1 ägg
älgfärsbiffar
500 g älgfärs
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
0,5 msk viltfond
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
0,5 tsk lökpulver
1 ägg
1 msk smör
1 msk rapsolja
1. Såsen: Fräs schalottenlöken i lite smör så den blir mjuk och genomskinlig.
2. Tillsätt portvin, vatten och fond. Reducera såsen till ungefär hälften (låt småkoka i 30-60 min).
3. Tillsätt choklad och lingonsylt. Smaka av med salt och peppar.
4. Sila såsen och värm upp.
5. Tillsätt resten av smöret.
6. Örtig potatisrulle: Sätt ugnen på 225 grader.
7. Riv potatisen grovt. Torka gärna av potatisen och stek sedan omedelbart i smör med vitlöken några minuter. Salta och peppra.
8. Tillsätt en halv kruka timjan och ca 1/3 kruka rosmarin.
9. Rulla ut smördeg på bakplåtspapper.
10. Fördela potatisen i mitten av smördegen och klicka på färskosten.
11. Vik över degen, pensla med lätt uppvispad ägg och grädda 20 minuter i mitten av ugnen.
12. Älgfärsbiffar: Låt ströbrödet svälla i vispgrädden ca 15 minuter.
13. Blanda i ägg, kryddor, fond och färs.
14. Forma till biffar. Stek i smör och rapsolja på medelstark värme i ca 10 minuter.
Det går bra att förbereda dagen före genom att göra portvinssåsen klar fram till och med punkt 4. Potatisrullen kan göras klar fram till och med punkt 8.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar