Sidor

lördag 7 december 2013

Brytbröd

Antal: 35 st
Ugn: 230 grader

5 dl kallt vatten
3 msk ljust muscovadosocker
0,5 dl kallpressad rapsolja
ca 600 gr vetemjöl special
300 gr vetemjöl special fullkorn
25 gr jäst
15 gr salt
vallmofrö
1 uppvispat ägg till pensling

1. Häll vatten, mjöl, socker och rapsoljan i köksmaskinens bunke.
2. Dela jästen i småbitar och lägg i.
3. Arbeta degen smidig på låg hastighet i 16 minuter.
4. Tillsätt saltet och blanda i 2 minuter till.
5. Smörj en djup ugnsplåt med lite rapsolja.
6. Dela degen i 35 bitar, ca 35 gr styck, och rulla dem till bollar. Placera dem på plåten med ca 1 cm mellanrum.
7. Pensla med ägg och strö över så mycket vallmofrön som du vill.
8. Låt jäsa i ca 2 timmar under bakduk eller i kylen över natten.
9. Sätt på ugnen i god tid så att den blir ordentligt varm.
10. Grädda ca 13 minuter i mitten av ugnen på 230 grader tills brödet har en fin färg (om man använder termometer så ska brödet ha en temperatur på 97 grader).

Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar