Sidor

måndag 3 februari 2014

Saffransrisotto

Antal personer: 4
Förberedelse: 5 min
Tillagningstid: 35 min

50 g smör
1 finhackad gul lök
2 1/2 dl arborioris (eller annat risottoris)
1 1/2 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
1 liter sjudande kött- eller grönsaksbuljong
1/2 tsk saffran
4 msk färskriven parmesan + extra till servering

1. Smält hälften av smöret i en tjockbottnad kastrull på svag värme.
2. Häll i löken och fräs i 10 minuter tills den har mjuknat men inte fått färg.
3. Tillsätt riset och fräs under omrörning i 1 minut.
4. Häll i vinet och koka under omrörning tills det har sugits in.
5. Tillsätt 2 slevar av den sjudande buljongen tillsammans med saffran.
6. Låt sjuda sakta under konstant omrörning tills buljongen har sugits in och riset delar sig när man drar med en träslev genom det.
7. Tillsätt resten av buljongen en slev i taget under omrörning och sjud i 18-20 minuter tills riset är krämigt och mjukt, men fortfarande med en liten kärna kvar i riset. Smaka av ofta så att riset inte står för länge.
8. Ta kastrullen från värmen och rör i parmesan och resten av smöret. Rör kraftigt i 15 sekunder.
9. Täck med tättslutande lock och låt stå i 1 minut.

Servera genast med extra parmesan till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar