Sidor

söndag 24 augusti 2014

Italiensk köttsås

Antal personer: 12 st
Tillagningstid: minst 1 timme

1 kg nötfärs eller blandfärs
3 stora gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
ca 50 g smör
4 stjälkar stjälkselleri eller 1 bit rotselleri, ca 100g
2 morötter
1 kg tomater eller 2 burkar hela tomater à 400g
4 msk tomatpuré
2 msk färsk hackad basilika eller 2 tsk torkad
1/2 msk färsk mejram eller oregano eller 1/2 tsk torkad
ca 2 tsk salt
ca 2 kryddmått nymald svartpeppar
2-3 dl rödvin eller buljong
persilja

1. Skala och hacka löken och vitlöken.
2. Fräs gul lök och vitlök i lite av fetten i en gryta utan att löken tar färg. Ta upp löken och lägg i en bunke.
3. Fräs färsen i omgångar i resten av fettet. Rör med en trägaffel så färsen grynar sig. Lägg färsen efterhand i bunken med lök.
4. När allt är fräst, lägg tillbaka lök och färs i grytan.
5. Skölj och strimla stjälksellerin eller skala och riv rotsellerin.
6. Skala och riv morötterna grovt.
7. Lägg selleri och morötter i grytan och låt allt fräsa i ca 10 minuter.
8. Doppa de färska tomaterna i kokande vatten och drag av skalen. Skär tomaterna i bitar. Blanda ner dem eller burktomaterna med spad i grytan.
9. Tillsätt tomatpurén.
10. Krydda med basilika, mejram/oregano, salt och peppar.
11. Häll i rödvinet/buljongen.
12. Låt grytan koka på svag värme med locket på glänt minst 20 minuter, gärna mer. Rör i grytan då och då. Smaka av.
13. Strö över persilja i valfri form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar