2 dl vitt vin
400 g spaghetti
300 g MSC-märkta kungsräkor (eller andra stora räkor)
2 hela klyftor vitlök
2 små torkade chili (peperoncino) el dyl
4 msk olivolja
250 g delade körsbärstomater
3 + 2 msk finhackad persilja
salt
1. Koka spaghettin så att den har 1 minut kvar samtidigt som tomatsåsen är tillagad och klar (se punkt 9).
2. Värm upp olivolja i en stor kastrull/stor stekpanna. Ska senare även rymma spaghettin.
3. Lägg i de hela vitlökarna och hela chilin. Fräs tills vitlökarna börjar ta färg.
4. Lägg ner räkor och strö över salt. Rör om och stek dem på låg värme i ca 3-4 minuter.
5. Slå på vin och låt alkoholen koka bort.
6. Ta upp räkorna och lägg dem på en tallrik. Plocka upp chilin och kasta den.
7. Lägg ner tomatbitarna och 3 msk persilja. Salta lite. Låt puttra under lock på svag värme, i ca 5-8 minuter.
8. Ta upp och kasta vitlöken. Ställ pannan åt sidan.
9. Häll över den avrunna pastan i tomatsåsen när 1 minut av pastans koktid återstår. Låt den koka i såsen tills den är "al dente". Blanda noga och smaka av med salt.
10. Blanda försiktigt ner räkorna i tomatsåsen utan att röra om. Spara några räkor för att lägga överst på tallrikarna. Om man använder räkor med stjärtskal se till så att inte några skal hamnar i maten.
Servera i djupa tallrikar. Toppa med sparade räkor och persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar