Antal: 16-20 st
Ugn:230 grader
2 dl havregryn
3 1/2 dl kallt vatten
50 g rumsvarmt smör
25 g jäst
2 dl fingervarm mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
ca 8 dl vetemjöl
1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp.
3. Blanda i gröt och sirap samt tillsätt vetemjölet lite i taget.
4. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i maskin i 5 minuter.
5. Tillsätt saltet och fortsätt knåda i maskin ytterligare 2 minuter.
6. Låt degen jäsa i ca 45 minuter, gärna under plastfolie och inställd i kall ugn.
7. Dela degen i 16-20 bitar.
8. Forma dem till runda bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite.
9. Låt dem jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
10. Sätt ugnen på 230 grader.
11. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
12. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. Låt svalna på ett galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar