Antal: ca 40 st
Ugn: 225 grader
deg
300 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
4 msk strösocker
ca 11 dl vetemjöl
fyllning
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl vaniljsocker
1 dl strösocker
garnering
ägg
hackad sötmandel
strösocker
1. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm degspadet till fingervarmt.
3. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet.
4. Tillsätt socker och mjöl och arbeta till en smidig deg.
5. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje del för sig till en rundel. Sporra ut trekanter, ca 10 st per rundel.
6. Lägg en klick av fyllningen på den bredaste delen på varje trekant och rulla ihop till en giffel.
7. Låt gifflarna jäsa på bakpappersklädda plåtar i ca 60 minuter.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Pensla med uppvispat ägg.
10. Blanda mandel och strösocker och strö över gifflarna.
11. Grädda i ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar