Sidor

torsdag 6 november 2025

Lingonparfait

Antal portioner: 6-8 st
minst 4 timmar i frysen

lingonparfait
200 g lingon, direkt från frys går bra
1 dl + 1/2 dl strösocker
3 äggulor
1-2 msk gin, kan uteslutas
3 dl vispgrädde
2 dl marängdroppar eller krossade maränger

lingonsås
100 g lingon
ca 2 msk strösocker

garnering
marängdroppar eller krossade maränger
mer lingon

1. Parfait: Mosa lingonen och 1 dl av strösockret med en potatisstöt eller gaffel. Rör tills sockret smält.
2. Vispa äggulorna med resterande 1/2 dl strösocker till ljust skum. 
3. Tillsätt lingonen och gin till äggsmeten.
4. Vispa grädden och vänd ner även den.
5.  Klipp till ett bakplåtspapper som täcker botten och kortsidorna på en avlång form. 
6. Vänd ner marängerna i smeten och häll i formen. Frys i minst 4 timmar.
7. Lingonsås: Rör ihop lingon och strösocker till en sås.

Låt parfaiten stå i kyl 30 minuter före serveringen. 
Lossa, stjälp upp och garnera med maränger, lingonsås och lingon.

Källa: Matmagasinet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar