Sidor

lördag 20 oktober 2012

Lax asian style med lime och cashewnötter

Antal personer: 4

1 kg laxfilé i bit med skinn
4 dl glaze (se recept nedan)
2 msk sesamfrön
2 st broccolistånd (à 250 g)
2 st lime
1 röd chilifrukt
1 dl rostade cashewnötter
salt, peppar
olivolja

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Krydda laxen med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
3. Fördela 1 dl av glazen över laxen. Ställ mitt i ugnen 20-25 minuter.
4. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna.
5. Skär 1 lime och chili i tunna skivor.
6. Skär broccolin i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Blanda dem med finrivet skal av 1 lime och 1 msk olja.
7. Ta ut laxen. Garnera med seamfrön, limeskivor, chili och koriander.

Servera med broccoli, cashewnötter och resten av glazen vid sidan om. Basmatiris smakar gott till.

Glaze (ca 4 dl)
2 dl sweet chilisås
2 dl teriyakisås
1 röd chilifrukt (urkärnad och finhackad)
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad koriander
1 1/2 msk finhackad ingefära
finrivet skal av 1 lime
2 msk färskpressad limejuce
1 tsk torkade, smulade kaffir limeblad (kan uteslutas)

1. Blanda ihop allt till glazen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar