Ugnsgratinerad pasta
Antal personer: 4
500 g penne eller annan kort pasta
125 g mozzarella, i små bitar
1 1/2 dl riven parmesanost
Köttfärssås
300 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 blekselleristjälkar, tunt skivade
2 morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 basilikablad
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 nypa socker
Béchamelsås
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
1/2 krm malen vitpeppar
1 nypa riven muskot
1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök, vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker och låt koka under lock på svag värme i 30 minuter.
3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Koka pastan enl anvisningarna på paketet och låt den rinna av.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över.
7. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
8. Gratinera i ugn i 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar