Sidor

söndag 2 december 2012

Saffranslängd med vit choklad

Ugn: 175 grader

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran a 1/2 g
1/2 tsk salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

fyllning
75 g smör
200 g hackad vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg, tillsätt ev lite mer mjöl.
4. Låt degen jäsa övertäckt i 30-45 minuter.
5. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen och hälften av sockret. Vik samma degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar