Antal: ca 40 stycken
Ugn: 250 grader
100 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
250 g Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran (1 g)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
ägg och pärlsocker
fyllning
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
rivet skal av 1 apelsin
1 msk koncentrerad apelsinjuice eller motsvarande mängd färskpressad apelsin
1. Smält smöret.
2. Tillsätt mjölken och se till att blandningen blir fingervarm, ca 37 grader.
3. Smula jästen i en stor bunke.
4. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser upp sig.
5. Tillsätt Kesella, saffran, strösocker, salt och ca 15 dl av mjölet.
6. Arbeta ihop degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ev mer mjöl.
7. Låt jäsa i ca 30 minuter tills degen har fördubblat sig.
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
10. När degen jäst färdigt, stjälp upp den på mjölat bakbord och knåda lätt.
11. Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje del till en rektangel.
12. Bred apelsinsmöret över delarna.
13. Rulla ihop till rullar och skär bitar eller vik degen dubbel på mitten och skär remsor som snurras till knutar. Lägg i formar eller direkt på bakplåtspapper.
14. Låt jäsa ca 20-30 minuter tills ett tryck på degen snabbt går tillbaka.
15. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
16. Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar