Sidor

söndag 6 april 2014

Alas lammfärsbiffar med orientaliska smaker, tomatsås, rotfrukter och yoghurtsås

Antal personer: 4 st
Ugn: 200 grader

lammfärsbiffar
500 g lammfärs
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk matolja
1/2 tsk chiliflakes
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 dl finhackad bladpersilja
1 dl finhackad mynta
salt och svartpeppar

tomatsås
1 burk finkrossade tomater
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 dl vatten
1 krm chiliflakes
3 msk tomatpuré
1 msk färsk timjan
1 tsk socker
salt och svartpeppar

rotfrukter
1 aubergin i klyftor
8 potatisar i klyftor
4 morötter i klyftor
1 tsk färsk rosmarin
1 tsk oregano
2-3 msk olivolja
salt och svartpeppar

yoghurtsås
2 dl grekisk yoghurt
1/2 dl blandade örter (persilja, mynta, koriander)
2-3 msk citronsaft
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

1. Yoghurtsås: Blanda alla ingredienserna i en skål och ställ i kylskåpet för att smakerna ska mogna.

2. Rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg aubergineklyftorna i en skål och tillsätt ca 2 tsk salt. Låt stå. Häll potatis- och morotsklyftorna i en ugnsform, krydda med rosmarin, olivolja, salt och svartpeppar och sätt in i ugnen. Efter 20 minuter, skölj av aubergineklyftorna med vatten och tillsätt ca 1 msk olivolja. Krydda med oregano och lägg auberginklyftorna över potatisen. Grädda ca 20-25 min till så att grönsakerna har fått fin färg.

3. Tomatsås: Värm upp olivoljan i en het kastrull. Tillsätt lök, vitlök och chiliflakes och bryn tills löken är mjuk. Häll i tomatpurén och stek ytterligare 1-2 minuter tills en god doft kommer från tomatpurén. Krydda med timjan. Häll i tomaterna, tillsätt vatten, socker och smaka av med salt och svartpeppar. Koka tomatsåsen på hög värme i ca 10 min. Rör ofta. Sänk därefter och koka på medelvärme i ca 30 minuter. Rör här också. Ett bra tecken på att såsen börjar bli klar är att olivoljan lägger sig på toppen av tomatsåsen.

4. Biffar: Stek löken och vitlöken mjuka. Tillsätt chiliflakes, spiskummin, gurkmeja och låt allt steka ytterligare någon minut. Lägg lammfärsen i en bunke och tillsätt den steka kryddlöken, de färska örterna och salta och peppra. Blanda färsen väl och forma till fina, tjocka biffar. Stek i en grillpanna på medelvärme, ca 2 minuter på vardera sida.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar