Sidor

söndag 6 april 2014

Leilas kardemummabullar

Antal: ca 18 st
Ugn: 200 grader

vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

pensling
ägg till pensling
ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

1. Gör fyllningen först. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning.
2. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
3. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samma till en smidig deg.
5. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
7. Bred över hälften av fyllningen.
8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
9. Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till så att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
11. Gör likadant med andra hälften av degen.
12. Sätt ugnen på 200 grader.
13. Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i ca 40 min.
14. Blanda sirap och vatten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med strösocker.
15. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllenen i mitten av ugnen i ca 10 min.
16. Pensla de nygräddade bullarna med sirapsvattnet och strö genast över kardemummasockret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar