Sidor

fredag 31 december 2021

Citron- och mandelbullar

Antal: ca 30 bitar
Ugn: 225 grader

10 + 0,5 dl vetemjöl (600 g)
175 g smör
50 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 ägg, rumsvarmt
0,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt

fyllning
2 citroner
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker

glasyr
2 dl florsocker
2 msk pressad citron
gul hushållsfärg

1. Fyllning: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. 
2. Riv skalet av båda citronerna och pressa saften ur 1 av citronerna. 
3. Riv mandelmassan och blanda med övriga ingredienser.
4. Degen: Hacka ner smöret i mjölet, gärna i en matberedare.
5. Smula jästen i en bunke, häll i mjölk och rör ut jästen. Tillsätt ägg, sirap och salt.
6. Arbeta ihop mjölblandningen och degvätskan till en smidig deg, ca 5 minuter i en hushållsassistent eller för hand ca 10 minuter.
7. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar.
8. Kavla ut den ena deghalvan till en tunn rektangulär platta på mjölad arbetsbänk.
9. Bred hälften av fyllningen över plattan och rulla ihop den som en rulltårta.
10. Skär rullen i jämnstora bullar, ca 4 cm breda.
11. Gör likadant med den andra degbiten.
12. Ställ bullarna i en smord form, ca 25x30 cm. Får inte alla bullar plats ställs de på en plåt med bakplåtspapper.
13. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.
14. Sätt ugnen på 200 grader.
15. Grädda formen med bullarna mitt i ugnen ca 25 minuter tills bullarna är genomgräddade och har fått fin färg. Bullar på plåt gräddas i 225 grader i 8-10 minuter.
16. Glasyr: Rör samman ingredienserna till glasyren och häll hälften i en separat skål. Färga denna hälft med gul hushållsfärg.
17. Ringla de båda glasyrerna över den färdiga kakan och låt stelna.

Skär i bitar och servera genast. Bullarna går bra att frysa.

källa: Allt om Mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar