Sidor

torsdag 30 december 2021

Pigg morotssoppa med citronkräm

 Antal portioner: 4 st

1 kg morötter
1-2 msk smör
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 cm färsk ingefära, finhackad
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk curry
1 tsk rökt paprikapulver
1 l höns- eller kycklingbuljong
1 1/2 dl vitt vin
1 citron
1 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
dill

1. Skala och skiva morötterna.
2. Smält smör i en katrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära.
3. Tillsätt spiskummin, curry och paprika och fräs lite till.
4. Häll i morötterna, rör runt och låt fräsa 5 minuter.
5. Slå på buljong och vin.
6. Koka tills morötterna mjuknat, ca 10-20 minuter.
7. Blanda under tiden rivet citronskal, 2 tsk citronsaft och crème fraiche till en citronkräm.
8. Mixa soppan med mixerstav. Späd med lite vatten om den blir för tjock.
9. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Fördela soppan i skålar, lägg en klick citronkräm i varje och garnera med färsk dill.

Källa: Upsala Nya Tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar