Sidor

fredag 31 december 2021

Kuvertbröd i portionsformar

Antal: 8 st
Ugn: 225 grader

2 dl filmjölk
25 g jäst
1 tsk socker
1/2 tsk salt
25 g rumsvarmt smör + 25 g till pensling
ca 5 1/2 dl vetemjöl

1. Värm filen till fingervarm.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt filen. Rör om tills jästen är upplöst.
3. Tillsätt socker, salt och 25 g smör.
4. Rör ner 4 dl vetemjöl och rör snabbt ihop till en slät, men lös, deg.
5. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
6. Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta ihop till en blank och smidig deg på mjölat bakbord.
7. Kavla ut till en rektangulär platta, ca 40x25 cm.
8. Sporra upp degen till 5 längder à 5x40 cm.
9. Smält smöret och pensla den första längden. Lägg nästa längd ovanpå och pensla även denna. Fortsätt med resterande längder, men pensla inte den som hamnar överst.
10. Skär upp den tjocka längden i 8 jämnstora bitar.
11. Ställ bitarna på högkant i väl smord muffinsplåt, metallformar eller i aluminiumformar.
12. Låt jäsa till knappt dubbel storlek i ca 30 minuter.
13. Sätt ugnen på 225 grader.
14. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills de har fått fin färg.

källa: jessicasmat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar