Sidor

fredag 31 december 2021

Mjuk saffranskaka med brynt smör och mandel

Antal portioner: 8 portioner
Ugn: 175 grader

75 g smör
1 dl vispgrädde
1/2 g saffran
3 ägg, rumsvarma
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm flingsalt
1 apelsin, rivet skal
1 citron, rivet skal
smör och mandelmjöl till formen
florsocker

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smöra och bröa en sockerkaksform med mandelmjöl, ställ sedan åt sidan.
3. Bryn smöret i en kastrull.
4. Tillsätt grädde och saffran och låt det bli ljummet. Låt svalna en aning.
5. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt med elvisp i 5 minuter.
6. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten tillsammans med smör- och gräddblandningen. Rör om till en jämn smet.
7. Blanda ner rivet apelsin- och citronskal och häll sedan smeten i formen.
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 minuter.

Ta ut kakan och låt den svalna en aning innan den vänds upp på ett ugnsgaller. Ta av formen när den har svalnat helt.

Pudra över florsocker och servera.

källa: Mathem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar