Sidor

fredag 31 december 2021

Squashbröd i långpanna

Antal: ca 20 st portionsbröd
Ugn: 225 grader

50 g jäst, rumsvarm
5 dl ljummet vatten
3 dl rågflingor
3-4 dl riven och urkramad squash
1 msk honung
vetemjöl
knappt 1 msk salt

1. Smula sönder jästen i degbunken.
2. Häll över vattnet och blanda.
3. Häll i rågflingor, squash, honung och blanda väl.
4. Häll sedan i vetemjöl lite i taget tills degen fått lagom konsistens. Mjöl behöver fyllas på efterhand eftersom squashen ger ifrån sig vätska när degen knådas. Men degen ska vara lös i konsistensen så att den nästa är som en smet.
5. Knåda degen ca 10 minuter i maskin. Häll i saltet på slutet.
6. Jäs degen 1 timme.
7. Stjälp upp degen i en långpanna med mjölat bakplåtspapper i.
8. Platta ut degen i långpannan. Det går lättast med mjölade händer.
9. Lägg en handduk över och låt jäsa ca 30 minuter.
10. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
11. När degen har jäst färdigt, skär degen i ca 20 bitar med hjälp av en mjölad kniv eller liknande.
12. Strö lite vetemjöl över degytan. Eller använd t ex veteflingor.
13. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

Låt svalna på galler.

källa: Sara Bäckmo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar