Ugn: 200 grader
Jästid: 18-24 timmar och sedan ytterligare en timme
Jästid: 18-24 timmar och sedan ytterligare en timme
En gjutjärnsgryta med ugnssäkert lock behövs.
9 dl vetemjöl
1 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
1 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
5 dl fingervarmt vatten
100 g oliver, kärnfria och skivade
1. Sikta mjöl i en skål och tillsätt torrjäst och salt. Blanda. Låt gärna vila 15 minuter för att torrjästen ska "vakna".
2. Forma en grop i mitten av mjölblandningen och häll sedan vattnet i gropen.
3. Blanda långsamt in mjölet från sidorna med en slev eller slickepott. Fortsätt att vända ner mjölet tills det blir en klibbig deg.
4. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 18-24 timmar.
5. Mjöla arbetsytan ordentligt och tippa ut degen. Jobba in lite mer mjöl om degen är väldigt kladdig.
6. Platta ut degen med händerna och strö de skivade oliverna ovanpå degen.
7. Vik sedan in degen från kanterna så att den täcker oliverna helt.
8. Lägg degen på bakplåtspapper och låt vila ytterligare en timme i rumstemperatur.
9. Värm under tiden upp en gjutjärnsgryta i ugnen på 220 grader.
10. Lyft bakplåtspapperet med degen och lägg det i grytan. Klipp till kanterna på papperet så att det inte bränns.
11. Täck med lock och grädda brödet i 60 minuter. Ta av locket efter 30 minuter för att skorpan ska bli gyllenbrun.
Låt brödet svalna i minst 30 minuter på galler innan servering.
Källa: Aftonbladet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar