Ugn: 200 grader / 170 grader
pajskal
175 g vetemjöl
100 g smör
25 g florsocker
1 äggula
1 tsk kallt vatten
fyllning
5 ägg
125 g grädde
225 g socker
3-4 citroner, juice och finrivet skal
florsocker till garnering
ev lättvispad grädde
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa mjöl, smör och florsocker i en matberedare till det liknar brödsmulor. Tillsätt sedan äggulan och vatten. Mixa tills allt blandats ordentligt och knåda ihop degen snabbt till en boll. Ställ kallt i ca 15 minuter.
3. Smöra en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ta loss bottnen och lägg den ovanpå ett bakplåtspapper. Rita en ring runt om som är ca 4 cm större än själva bottnen.
4. Mjöla bottnen och placera degen ovanpå. Kavla ut degen så att den täcker den ritade cirkeln runt bottnen. Lyft upp och placera i pajformen. Tryck försiktigt fast kanterna. Ställ kallt i ca 30 minuter.
5. Nagga bottnen och lägg folie över kanterna så att de inte sjunker ner under förgräddningen.
6. Grädda i ca 12-15 minuter på 200 grader. Ta bort folien och jämna till kanterna om det behövs.
7. Grädda i ytterligare 10-12 minuter tills pajbottnen är torr och fått fin färg. Låt kallna medan fyllningen görs.
8. Sänk ugnen till 170 grader.
9. Knäck äggen till fyllningen i en skål och vispa samman dem. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
10. Häll fyllningen i den avsvalnade pajformen. För att undvika spill kan man hälla i lite fyllning innan formen går in i ugnen och fylla på resten när formen är på plats i ugnen.
11. Grädda i ca 35 minuter eller tills pajen känns klar. Den ska vara lite lösare i mitten än i kanterna.
Låt pajen kallna något och lyft sedan upp pajen ur formen. Det lättaste sättet är att ställa pajen på en burk och låta den löstagbara kanten falla ner på underlaget.
Kan serveras både ljummen och kall. Pudra över florsocker precis innan servering med t ex en klick lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar