Sidor

söndag 3 september 2017

Pistaschmaräng med yoghurtgrädde och körsbär

Antal portioner: 8 st
Ugn: 150 grader

maräng
4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 krm vaniljsocker
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
50 g pistaschnötter utan skal

körsbärssås
250 g körsbär, färska eller frysta
1/2 dl strösocker

limesocker
1 lime
1 dl strösocker

topping
3 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt

garnering
100 g färska körsbär

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Maräng: Häll äggvitor, strösocker och vaniljsocker i en torr bunke, helst rostfri. Ställ över sjudande vattenbad. Värm upp äggvitemassan till 55-60 grader under vispning tills sockret smält och smeten är fluffig och vit.
2. Ta bunken från värmen och fortsätt vispa tills marängsmeten är kall. Lättast är att vispa i maskin eftersom smeten blir seg och tung. Tillsätt majsstärkelse och vinäger på slutet och vispa ytterligare ca 2 minuter. Hacka nötterna och blanda ner dem.
3. Klicka ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper till en rundel, ca 20 cm i diameter och ca 5 cm hög.
4. Sätt in marängen mitt i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Grädda marängbottnen ca 1 1/2 timme till den släppt från papperet. Ta ut och låt kallna.
5. Körsbär: Kärna ur körsbären. Blanda körsbär och socker i en kastrull. Koka till simmig konsistens. Låt kallna.
6. Limesocker: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med sockret.
7. Topping: Vispa grädden fluffig med 1 msk limesocker. Blanda ner yoghurten.
8. Klicka yoghurtgrädden på marängbottnen. Ringla över körsbärssåsen och lägg på de färska körsbären. Strö över limesockret och servera.

Steg 1-6 går bra att förbereda dagen innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar