Sidor

lördag 30 september 2017

Saftigt morotsbröd


1 långpannebröd och 1 rund kaka
Ugn: 225 grader

50 g jäst
8 dl fingervarm mjölk
3 dl havregryn
100 g rivna morötter
1 dl grahamsmjöl
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
15-16 dl vetemjöl
blå & vita vallmofrön

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda till jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 minuter.
2. Tillsätt morötter, grahamsmjöl, salt, rapsolja och vetemjölet, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Dela degen i två delar, den ena 2/3 av degen och den andra 1/3.
6. Tryck ut den större degen i en långpanna, ca 34x28 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och skär den i ca 6 rutor. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
7. Tryck ut den mindre degen i en springform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Sätt ett kryss i degen. Pensla med vatten och strö över en blandning av blå och vita vallmofrön.
8. Grädda rutorna mitt i ugnen i 20-23 minuter. Låt dem svalna i formen.
9. Grädda det runda brödet mitt i ugnen i 17-20 minuter. Låt det svalna i formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar