ca 40 bullar
vetedeg
4 dl mjölk
50 g jäst
4 st äggulor
14 dl vetemjöl
2 krm salt
1,5 tsk hjorthornssalt
200 g rumsvarmt smör
fyllning
1 dl strösocker
1 st vaniljstång
5-10 msk florsocker
200 g rumsvarmt smör
1-2 mortlade kardemummakärnor
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Värm mjölken till 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
4. Tillsätt äggulorna, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt.
5. Rör ner smör, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en deg.
6. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
7. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje en kvadrat ca 40x40 cm.
8. Blanda vanilj, socker, smör och kardemumma. Bred fyllning över den utkavlade degen.
9. Vik över halva degen och skär i remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt.
10. Jäs kringlorna i 30 minuter.
11. Grädda i ca 8-10 minuter.
12. Pensla med smör och strö lite nymalen kardemumma över toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar