Antal: ca 48 st
Ugn: 200 g
100 g sötmandel
3 bittermandlar
4 dl vetemjöl, 240 g
1 dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Dag 1
1. Skålla, skala och mal mandeln i en mandelkvarn.
2. Hacka ihop mjöl, mandel, socker och smör med en kniv i en bunke.
3. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
4. Dela degen i fyra delar och forma till rullar. Låt dem vila i kylskåp tills nästa dag så att mandeln sväller klart.
Dag 2
5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ en plåt på nedersta falsen.
6. Ta fram en degrulle åt gången och dela den i 12 bitar (anpassa till formstorlek). Platta till och tumma ut degbitarna i osmorda formar. Tumma dem tunna och fina i botten.
7. Grädda högst 8-10 mandelmusslor åt gången på plåten i nedre delen av ugnen ca 10 minuter tills de är guldgula och man ser att botten är gräddad.
8. Låt formarna svalna 3 minuter och stjälp sedan upp kakorna. Tryck lätt runt kanten och knacka med ett knivskaft på baksidan.
Servera dem fyllda med t ex lättvispad grädde och färska bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar