1 kg köttfärs
1 st gul lök
2 st ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 dl grädde 40%
2,5 tsk salt
1 tsk vitpeppar
50 g smör
1,5 tsk soja
gräddsås
75 g smör
0,5 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
4 dl buljong från köttfärslimporna
1 tsk salt eller efter smak
2 krm vit- eller svartpeppar
2 tsk strösocker
1 tsk soja
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck äggen över skålen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
3. Skala och finhacka eller riv löken och häll den i skålen. Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten.
4. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre "limpor" av dem (så att de är 4-5 cm höga, drygt 1 dm breda och drygt 2 dm långa).
5. Smörj en ugnsform med hälften av smöret. Placera ut de tre limporna i formen.
6. Smält resten av smöret i en kastrull. Tillsätt sojan och rör om. Pensa varje köttfärslima med smör- och sojablandningen innan den gräddas ca 40 minuter mitt i ugnen.
7. Den buljong som bildas i formen tas tillvara för gräddsåsen. För att få mer buljong är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden.
gräddsås
8. Smält smöret i en kastrull, häll i vetemjölet och vispa ordentligt så att mjölet löser sig i smöret. Tillsätt buljongen från limporna och rör om hela tiden så att en jämn sås uppstår.
9. Häll i grädden och salta och peppra. Tillsätt strösockret (alt honung) och låt koka upp så att den blir tjockare.
10. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite soja.
11. Låt såsen sjuda i ca 15-20 minuter.
Servera med potatis och lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar