Sidor

lördag 9 februari 2013

Älgstek med rödbetor och kantareller

4 portioner
Ugn: 125 - 150 grader

0,5 dl hackad färsk rosmarin eller timjan
1,5 hackade vitlöksklyftor
0,5 tsk svartpeppar
1 msk flingsalt
1 kg benfri älgstek, eller en lite tyngre med ben
4 msk smör
150 g rensade kantareller
1 krm salt
0,5 krm peppar
6 delade kokta rödbetor
100 g västerbottenost
1 dl rosmarin, kvistar

1. Blanda örter, vitlök, svartpeppar och salt och klappa in blandningen på hela steken.
2. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn steken runt om.
3. Lägg steken i en ugnssäker form och låt lök och kryddor som ramlat av steken följa med.
4. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken.
5. Låt stå i ugnen 1-1,5 timme. Vid 60 grader är steken rosa, vid 70 grader genomstekt.
6. Ta ut steken och låt den vila 10 minuter.
7. Smält smör i en stekpanna och stek svampen ca 5 minuter. Salta och peppra.
8. Skär steken i tunna skivor och lätt dem på ett serveringsfat. Lägg rödbetor och kantareller runt steken och smula sist över västerbottenost och några rosmarinkvistar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar