Sidor

lördag 9 februari 2013

Järpar med citron- & honungsmorötter, raita och gryn

Antal personer: 4
Ugn: 200 grader

500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk garam masala
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
3 krm svartpeppar

raita
1 äpple
1/2 gurka
1/2 kruka mynta
3 dl turkisk yoghurt
2 små vitlöksklyftor
1 krm garam masala
salt
peppar
1/2 citron

honungsmorötter
300 g morötter
olivolja
1 msk flytande honung
1/2 citron
salt
peppar

till servering
matvete

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Raita: Skala, kärna ur och tärna äpple och gurka till raitan. Finhacka myntan.
3. Blanda samman äpple, gurka och mynta med yoghurt och pressa i vitlöken.
4. Krydda med garam masala, salt och peppar.
5. Pressa i citronsaft och blanda ordentligt. Ställ kallt till servering.

6. Morötter: Skala morötterna och skär dem i långa stavar.
7. Lägg dem på en ugnsplåt och ringla lite olivolja och flytande honung över. Salta och peppra efter smak.

8. Järpar: Blanda nötfärsen med ägg, garam masala, mald ingefära, salt och svartpeppar.
9. Forma 4 järpar och lägg dem på plåten bland morötterna.
10. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
11. Koka matvetet enligt anvisningar på paketet.

Servera järparna med matvete, raita och morötter. Pressa saften från resten av citronen över morötterna vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar