Sidor

lördag 9 februari 2013

Oliv- och fetaostbröd

2 stora bröd

5 g jäst (ärtstor kula)
5 dl kallt vatten, 500 g
12 dl vetemjöl, 720 g
2 1/2 tsk salt

fyllning
1 paket fetaost, 150 g
100 g skivade pimientofyllda gröna oliver, ca 2 dl

Dag 1
1. Lägg jästen i en stor bunke.
2. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt resten av vattnet och sedan mjölet blandat med salt.
4. Arbeta väl i några minuter.
5. Täck bunken med plastfolie.
6. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar.

Dag 2
7. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en liten skål med vatten.
8. Ta upp degen på en väloljad skiva.
9. Olja händerna och en degskrapa el liknande.
10. Dela degen i två delar.
11. Platta ut varje del till en rektangel.
12. Smula och strö över fetaosten och sedan oliverna på de båda rektanglarna.
13. Rulla ihop varje del från långsidan och gör en knut och lägg på plåt med bakplåtspapper.
14. Låt jäsa ca 30 minuter.
15. Sätt in bröden i den nedre delen av ugnen. Spraya gärna lite vatten och sänk temperaturen till 225 grader.
16. Grädda ca 30 minuter tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på dem.

Degen är ordentligt kladdig så olja på bänk/händer/redskap är ett måste!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar