Antal portioner: 8
Ugn: 125 grader
1 1/2 kg entrecôte
4 vitlöksklyftor
1 msk rosépepparkorn
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 tsk salt
sås
3 dl köttbuljong (fond+vatten)
1 dl vitt vin
ev salt och peppar
3 msk maizenaredning för mörka såser
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Putsa köttet.
3. Skala och lägg vitlöksklyftorna i en mortel eller mixer. Tillsätt alla pepparkornen, timjan och rosmarin. Stöt eller mixa till en smet.
4. Bred smeten på och runt om köttet.
5. Stick i en köttermometer i köttet, se till att spetsen kommer på det tjockaste stället.
6. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugnen tills termometern visar 62 grader för rosa kött eller 65 grader för lite mer genomstekt kött.
7. Strö saltet på köttet och linda in i aluminiumfolie. Låt stå ca 15 minuter innan det skärs i ca 1 cm tjocka skivor.
8. Vispa ur formen med buljongen och häll i en kastrull.
9. Tillsätt vinet och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
10. Vispa i maizenaredningen och låt koka i ca 1 minuter.
Servera med t ex potatisgratäng eller en Pommes Anna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar