Sidor

torsdag 24 januari 2019

Valnötsbröd med äpple

Antal: 1 bröd
Ugn:175 grader
ugnstermometer behövs

2 dl dinkelmjöl
1 dl fint rågmjöl
3 dl (180 g) vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0,5 dl chiafrön
0,5 dl solrosfrön
1 dl grovhackade valnötter
5 dl yoghurt 3%
1 msk olivolja
3 msk honung
1 äpple, stort, syrligt, rivet

garnering
1 litet äpple
8 valnötter
vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt yoghurt, honung, olja och äpple och blanda till en jämn smet.
4. Klicka ut smeten i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
5. Skala, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor.
6. Lägg äppelskivor lite omlott på brödet och tryck ner valnötter.
7. Pudra över lite mjöl.
8. Ställ formen på nedersta falsen och grädda ca 1 timme och 20 minuter till 98 graders innertemperatur. Fortsätt grädda om det inte är 98 grader. Täck eventuellt över brödet med bakplåtspapper om brödet ser ut att bli mörkt.

Låt brödet vila i formen ca 5 minuter innan det stjälps upp och får kallna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar