Sidor

onsdag 19 juli 2017

Citronmazarinkaka

Antal bitar: 12-14 st
Ugn: 180 grader

mördeg
5 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker

mazarinfyllning
rivet skal från 1 citron
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 ägg

glasyr
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4-6 tsk pressad citron

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Nyp ihop alla ingredienserna till mördegen eller kör ihop dem snabbt i en hushållsmaskin.
3. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 23-24 cm i diameter.
4. Tryck ut degen i formen. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
5. Ställ in degen i kylen i ca 20 minuter.
6. Tvätta citronen, riv citronskalet fint och pressa ut citronsaften.
7. Riv mandelmassan grovt.
8. Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke.
9. Tillsätt äggen och citronskal och fortsätt vispa till en slät massa.
10. Ta ut formen ur kylen och bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
11. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 42-43 minuter. Låt den kallna helt i formen.
12. Blanda florsocker, vaniljsocker och pressad citron till en bredbar glasyr. Anpassa mängden citronsaft så att den blir lagom syrlig.
13. Bred ut glasyren på kakan. Låt stelna i kylskåp.

Servera som den är eller ev. med en klick grädde och bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar