Sidor

onsdag 12 juli 2017

Rödbetspaj med feta och prästost

Antal portioner: 4-6 st
Ugn: 200 grader

pajdeg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk torkad timjan
125 g kylskåpskallt smör
ev 1-2 msk iskallt vatten

fyllning
4-5 normalstora rödbetor
2 dl crème fraiche
1 ägg
1 msk honung
1 1/2 msk hackad färsk rosmarin
1 citron, skal + lite saft
150 g fetaost
salt
nymalen svartpeppar
1 1/2 dl riven prästost
1 näve blandade salladsblad

1. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i ca 30 minuter eller tills de har blivit mjuka, tiden beror på storleken. Låt svalna och skär sedan av skalet och dela i klyftor eller skivor.
2. Gör pajdegen genom att blanda mjöl, salt och timjan. Hacka ned smöret med en bordskniv och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev. kallt vatten om degen verkar för torr. Låt vila i kylen i 30 minuter.
3. Kavla ut och täck en smord pajform. Ställ in i frysen i 15 minuter.
4. Förgrädda skalet i 10-15 minuter och låt sedan svalna något.
5. Fördela rödbetorna i pajskalet.
6. Blanda crème fraiche, ägg, honung, rosmarin, rivet citronskal och lite saft. Salta och peppra.
7. Häll alltsammans över rödbetorna och bryt över fetaosten i bitar.
8. Täck med prästost och pumpafrön.
9. Grädda i ca 30-35 minuter eller tills ytan fått fin färg.

Låt svalna något och strö över lite blandade salladsblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar