Sidor

tisdag 25 juli 2017

Frasig och krämig citronpaj

Antal bitar: 12 st

125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg. Eller kör snabbt ihop till en deg i en matberedare.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 10 minuter.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
5. Sänk ugnsvärmen till 180 grader.
6. Vispa ihop ägg och strösocker förhand i en bunke.
7. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt.
8. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 30-35 minuter. Se upp så att inte kanten blir för mörk!
9. Låt pajen kallna i rumstemperatur i formen.
10. Ställ pajen i kylen att stelna i minst 1 timme innan servering.

Servera med bär och lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar