Antal personer: 8 st
Ugn: 175 grader
saffransmazarinkaka
300 g mandelmassa
½ g saffran
150 g smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
smör och ströbröd till formen
inkokta päron
500 g strösocker
5 dl vatten
2 citronskivor
4 hårda päron
rostad vit choklad
150 g vit choklad
citroncurdsgrädde
2 dl vispgrädde
200 g lemon curd
1. KAN FÖRBEREDAS:
Börja med de inkokta päronen: Koka upp socker och vatten med en
citronskiva. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg ner
päronen i lagen och sjud dem sakta i ca 10 minuter tills de är mjuka.
Låt päronen svalna i lagen.
2. Värm en ugn till 175°C. Riv ner mandelmassa i en bunke och tillsätt
saffran. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt
äggen ett i taget under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och
blanda väl.
3. Smöra och bröa en pajform med låg kant, 20 cm i diameter, och häll ner
mandelsmeten. Häll bort lagen från päronen och tryck ner klyftorna i
mandelsmeten. Ugnsbaka kakan i ca 20 minuter tills den fått en gyllene färg. (kan behöva grädda längre). Låt den svalna och plocka därefter ur den från formen.
4. Hacka den vita chokladen och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Rosta chokladen i ca 20 minuter till fin färg. Låt den svalna och smula
den.
5. VID SERVERING:
Värm upp kakan några minuter på 150°C.
Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner citroncurden.
Strö den rostade vita chokladen över kakan och servera med citroncurdsgrädden.
(recept från Köket)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar