Ugn: 175 grader
6-8 kycklinghalvor, med hud och ben
2 msk olivolja
2 morötter, tunt skivade
ca 10 pärllökar
2-3 vitlöksklyftor, pressade
3,5 dl rött vin, gärna Chianti (se vintips nedan)
1,5 dl kycklingbuljong
2 msk tomatpuré
1 msk japansk soja
smör att steka svampen i och smör att reda med
2 msk vetemjöl
250 g små champinjoner
Kryddor: salt, peppar, paprikapulver, några kvistar timjan
1. Värm olivoljan på medelhög värme i en ugnsfast järngryta eller liknande. Stek kycklingbitarna krispiga endast 6-8 minuter och tillsätt vitlök samt morötter. Koka ihop en stund och tillsätt vinet. Rör om. Tillsätt alla kryddor, tomatpuré, soja och kycklingbuljong.
2. Ställ in hela grytan i ugnen 175° i 30 minuter med folie på toppen tills kycklingen har kokats igenom och inte längre rosa i mitten.
3. Under tiden stek svampen i lite smör i en stekpanna på medelhög värme i sådär 10 minuter tills de är mjuka och stekta. Ställ undan.
4. Ta ut grytan ur ugnen och ställ den på spisen. Gör en redning med en klick smör och vetemjölet. Rör in i grytan. Lägg i pärllök och låt grytan att sjuda och koka i ytterligare 10 minuter tills såsen har blivit tjockare. Krydda gärna på grytan om du vill ha den starkare i smaken. Lägg i de små champinjonerna.
5. Garnera med några timjankvistar. Gott till mos gjord på blomkål och potatis.
Recept från Vinjournalen
vintips: Chianti il Drago e la Fornace DOCG
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar