Sidor

fredag 3 januari 2020

Lussebullar

Antal: 30 st
Ugn: 250 grader

2 pkt saffran
1 msk strösocker
1 msk konjak (eller okryddat brännvin)
50 g jäst för söta degar
5 dl standardmjölk
1 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
1020 g vetemjöl special (ca 17 dl)
200 g smör (så fast/mjukt så att det går att skiva i tunna skivor)
1 dl russin (blötlagda i vatten för garnering)
ägg (till pensling)

1. Stöt saffranet med 1 msk socker i en mortel. Tillsätt spriten och låt stå ca 10 min.
2. Smula jästen i en bunke. 
3. Värm mjölken till 37°. 
4. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. 
5. Blanda i ägget och tillsätt saffransblandningen.
6.Tillsätt 2 dl socker, salt och nästan allt mjöl, lite i taget*. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min i hushållsmaskin eller 10 min för hand. 
7. Skär smöret i tunna skivor. Lägg smöret på degen och låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
8. Arbeta in smöret i den jästa degen i maskin eller för hand. (Blir det för kladdigt ta mer mjöl, men var försiktig med mjölmängden)
9. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i bitar som formas till fingertjocka längder. 
10. Skär dem i ca 20 cm långa bitar. Rulla ytterändarna åt olika håll. 
11. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. 
12. Tryck i russin. 
13. Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min. 
14. Tryck ner russinen som eventuellt ”ploppat” upp. 
15. Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg. 
16. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. 
Låt kallna på galler.
*Om man har i det mesta mjölet från början blir degen ganska fast. Ett alternativ är att spara mer mjöl och arbeta in det efter jäsningen tillsammans med det mjuka smöret. 

Grundrecept från Allt om Mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar