Antal portioner: 12 st
Ugn: 175 grader
Ugn: 175 grader
1 msk smör, till formen
mandelspån, till formen
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg, rumsvarma
1 apelsin, finrivet skal
2 1/2 msk rom eller pressad apelsinsaft
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
100 g gula russin
100 g kanderad apelsin
2 msk mandelspån
florsocker, till servering
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Täck botten och kanter på formen med mandelspån.
4. Vispa smör och strösocker poröst.
5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
6. Tillsätt apelsinskal och rom/apelsinsaft.
7. Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt.
8. Rör ner mjölblandningen i smeten tillsammans med russin och kanderad apelsin.
9. Bred ut smeten i formen och strö över mandelspån.
10. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30-35 minuter. Prova med en sticka mitt i kakan, den ska inte vara kladdig.
11. Låt svalna.
Pudra över florsocker vid serveringen. Lite grädde till passar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar