Antal: ca 3-4 burkar
2 kg plommon
1 1/2 dl vatten
4-5 stjärnanis
1 vaniljstång, delad med urskrapade vaniljfrön
1 kg syltsocker
1 msk rom
1. Skölj plommonen noga, väg och räkna hur många plommon det är (för att senare veta hur många kärnor som ska tas upp ur grytan).
2. Lägg alla plommon i en stor gryta.
3. Tillsätt vatten, stjärnanis, de urskrapade vaniljfröna och den delade vaniljstången.
4. Låt allt koka ihop till en mosig massa, ca 20 minuter.
5. Sila moset genom en grovmaskig sil för att hitta alla kärnor eller plocka upp kärnorna för hand.
6. Häll tillbaka moset i grytan och tillsätt syltsockret. Låt koka 3-4 minuter.
7. Ta grytan från plattan och låt svalna en stund. Plocka eventuellt upp den delade vaniljstången.
8. Rör ner rommen.
9. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
Förvara marmeladen i kyl eller frys den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar